Lezingen

Omgaan met stress; mannen en vrouwen verschillen erin

In de afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar ‘de neurobiologie van stress-gerelateerde psychiatrische aandoeningen‘ door gebruik te maken van o.a. MRI-scans. Omdat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen bij het voorkomen van stress-gerelateerde psychiatrische aandoeningen zoals depressie, is geslachtsverschillen (gender diversiteit) één van de speerpunten van het onderzoek geworden. Toen ik daar in de jaren ’90 mee begon riep dat vooral weerstand op van collega onderzoekers toen uit onze studies bleek dat er grote verschillen tussen mannen en vrouwen bestaan in hoe ze omgaan met stress. Deze verschillen waren ook gerepresenteerd in het brein

Liefdesverdriet

Als onderzoeker wil je innoveren en dus opzoek gaan naar nieuwe en/of betere modellen voor je studies. Voor onderzoek van aandoeningen waarin chronische stress een belangrijke reden van ontstaan is probeer je aan te sluiten bij situaties waarin mensen langdurig stress ervaren. Op aanraden van een medisch studente zijn we gaan onderzoeken of ‘liefdesverdriet‘ model zou kunnen staan voor onderzoek naar veranderingen in de hersenen die leiden tot depressie of depressieve symptomen. Dit onderzoek bleek succesvol en was een ware aandachtstrekker en heeft mij de ere-titel ‘love-professor‘ opgeleverd. Uitkomsten van onze studies naar liefdesverdriet waren aanleiding voor talloze lezingen over dit onderwerp voor het algemene publiek. Ook was er de nodige aandacht van de media; de schrijvende pers, radio- en TV-stations in binnen en buitenland. Met een hoogte punt voor de lezingen en optredens in de media rond Valentijnsdag.

Founding father

In Nederland wordt ik gezien als de ‘founding-father‘ van het gender diversiteit onderzoek, onderzoek dat inmiddels niet meer ter discussie staat en in veel medische vakgebieden nu onderwerp van onderzoek is. In het bijzonder vakgebieden als de cardiologie, de psychiatrie en neurologie omarmen diversiteit maar ook in de microbiologie en de epidemiologie is er toegenomen belangstelling voor dit onderwerp.

Welke lezingen worden aangeboden

Voor iedereen

Liefdesverdriet, stress en depressie, verschillen tussen mannen en vrouwen bij het omgaan met chronische stress, migraine, hoe sturen de hersenen de werking van het hart aan, zijn enkele voorbeelden van lezingen die ik heb gegeven voor het algemene publiek. Mijn lezingen kunnen worden aangepast naar het te verwachten kennisniveau van het publiek en zijn geschikt voor lagere scholen tot verenigingen van senioren.

Voor scholieren

Verliefdheid en liefdesverdriet zijn populaire thema’s voor scholieren. Ook onderwerpen zoals de werking van de hersenen en hoe je dat kunt onderzoeken zijn vragen die bij leerlingen van LO en MAVO, HAVO en VWO leven. Een verhaal over natuurfotografie zou kunnen worden gekoppeld aan een fotografie opdracht over de natuur dichtbij huis om zo belangstelling voor natuur en milieu te stimuleren. Ik assisteer u graag bij de uitvoering van een dergelijke fotografie opdracht.

Voor kleine groepen

In kleine groepen (tot ongeveer 25 personen) zijn lezingen over thema’s als omgaan met stress, psychiatrische stoornissen, of werking van de hersenen, vaak een goede start voor levendige discussies. In een kleine groep is een laag-drempelige interactie met het publiek mogelijk en dat resulteert vaak in heel persoonlijke en diepgaande gesprekken over de genoemde thema’s waarvoor de geplande duur van de lezing geen drempel is.

Dagvoorzitter

Organisaties van bijeenkomsten en kleine congressen kunnen bij mij terecht voor de invulling van het dagvoorzitterschap. Met name bijeenkomsten met een biomedische, onderwijskundige, wetenschappelijke of natuur en milieu belangstelling zijn bij mij aan het juiste adres.